Home TURIZMUS A klímaváltozás kakás oldala
A klímaváltozás kakás oldala

A klímaváltozás kakás oldala

0

A számtalan, hegymászással kapcsolatban feltehető kérdés között ott szerepel az is, hogy vajon mit csinál az ember a hegyen, ha rájön a szükség. 66 tonna széklet szakadhat Alaszka nyakába a klímaváltozás miatt.

A mászók egészen a közelmúltig nem is bonyolították agyon az ügyet, ezzel is szaporítva azokat a rettenetes dolgokat, amelyek a globális felmelegedéssel kiolvadnak majd a jégből. De miután 66 tonna fekáliát termeltek Észak-Amerika legmagasabb hegyére, a Denalira, a nemzeti parknak lépnie kellett, a mirelit ürülék ugyanis már idén nyáron kiolvadhat.

Az ok a klímaváltozás, a megoldás pedig viszonylag egyszerű: arra kérik a hegymászókat, hogy hozzák is le, amit termeltek (pisilni szabad).  A hegyi fekália már régóta problémát jelent a mászók és a környezet számára: minél többen keresnek fel egy-egy hegyet, annál több salakanyagot hagynak maguk után, ez pedig különösen súlyos problémákat jelenthet mondjuk a Mount Everesten, ahol az ivóvizet is a hóból nyerik, de máshol sem tesz jót, ha telekakálják a hegyet.

Az Everesten egy ideje már speciális, természetes úton lebomló zacskókat visznek magukkal e célra, amelyeket visszavisznek az alaptáborig, most a Denalin is hasonló szabályozást vezetnek be, ez alól csak a tizennégyezer lábnál (egészen pontosan 4267,2 méternél) magasabban fekvő területek jelentenek kivételt.

Csak lábnyomot hagyhatsz ott

Michael Loso gleccserkutató szerint (aki egészen döbbenetes módon már majdnem egy évtizede foglalkozik a problémával) a hegymászók és a túravezetők lelkesen fogadták az új szabályozást, sőt még túl is teljesítik (valószínűleg zacskóba ürítenek még 4267,3 méteren is).  Amellett, hogy ezzel a környezetet is védik, ez közös érdekük is: Loso arra is felhívta a figyelmet, hogy a mélyfagyasztott, majd ismét felengedett matéria pont ugyanolyan színű, szagú és állagú lesz, mint keletkezésekor, és a kólibacilusok is ugyanolyan fertőzőek maradnak benne, mint fénykorukban.

A Denali Nemzeti Park területén található gleccserek az elmúlt nyolcvan évben csak a legjobb esetben stagnáltak, a legtöbb megvékonyodott vagy visszavonult, a globális felmelegedés miatt pedig további csökkenésre lehet számítani – írta a Qubit

Forrás: greenfo.hu. fotó: pixabay.com

SZÓLJON HOZZÁ

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük