Home KULTÚRA ÉS TÖRTÉNELEM Amerika milyen lenne 21 században, ha az indiánok háboríthatatlanul éltek volna?
Amerika milyen lenne 21 században, ha az indiánok háboríthatatlanul éltek volna?

Amerika milyen lenne 21 században, ha az indiánok háboríthatatlanul éltek volna?

0

Mai Amerika milyen lenne, ha nem történt volna meg legnagyobb indián népesség kiirtása 1700-as évek végétől? Az alábbi kép nagyon jól mutatja, hogy 2017 év végére alig maradt meg az indián népesség!

1776 és 1887 között az Egyesült Államok szerződéses és végrehajtó rendeletei alapján több mint 1,5 milliárd hektárnyi területet foglaltak el az amerikai őslakosoktól.

Amikor Hernando de Soto az 1540-es években átkelte a délkeleten, Észak-Amerikában mintegy nyolc millió indián volt. 1900-ra a lakosság több mint 95% -kal esett vissza. Az 1500-ban életben levő húsz amerikai indiánra négyszáz évvel később csak egyetlen túlélő volt.

1900-ban, az őslakos népesség legmagasabb szintjén, az Egyesült Államok nagyra törő erőfeszítéseket tett a fennmaradó indiai törzsek feloldására és tagjaik általános befogadására. Az egész országban az indiánokat iskolákba kényszerítették, ahol arra utasították, hogy hagyják abba az anyanyelvüket és a nyelvüket, és megtanulják, hogy a kereskedelem megkezdhesse a fenntartást.

De a történet sokkal bonyolultabb, mint a reformerek. A bennszülött népek nem hagyták el a kultúrájukat és eltűntek az általános népességben. A nagyméretű és kicsi közösségekben az indiánok megosztottak egymással, hogy megőrizzék hagyományaikat és továbbadják azokat a jövő generációinak.

Ma több mint hárommillió amerikai állampolgár követeli az ősöket. A szövetségi kormány elismeri, hogy 564 törzs létezik, és sok indiai kultúra virágzik.

Az IndianNation.org elkötelezett az 1900-as népszámlálás során megjelenő 237 000 indián történetének gyűjtésére és megosztására. Azok az indiánok, akik a kultúrájuk feloldására irányuló összehangolt erőfeszítésekkel ellentétes identitásuk megőrzésével túlélték, lehetővé tették a jelenet.

Grúzia egyetemnek weboldalát meg lehet tekinteni, aki az amerikai indiánoknak kultúrájuk – történelmük iránt érdeklődnek.

https://ehistory.org/

És a hozzátartozó weboldalukon is lehet kutatni.

https://indiannation.org/

Itt a youtube videó is, jobban lehet látni, hogy milyen nagyon gyorsan lezajlott az indián népesség kiírtás, de 2010-ig lejátszik!

Az IndianNation az eHistory.org projektje. Claudi Saunt és Stephen Berry történészek által 2010-ben alapították a Grúzia Egyetemen, az eHistory.org új módszereket keres a múlt feltérképezésére és megjelenítésére. Minden eHistory projekt nyitva áll a nyilvánosság számára, hogy bárki, aki szenvedélyes a történelem iránt, részt vehet az elveszett világok újjáépítésében.

Forrás: Grúzia egyetem

 

SZÓLJON HOZZÁ

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük