Home TERMÉSZETVÉDELEM Eljárást indítottak az orosz Távol-Kelet “cetbörtönének” üzemeltetői ellen
Eljárást indítottak az orosz Távol-Kelet “cetbörtönének” üzemeltetői ellen

Eljárást indítottak az orosz Távol-Kelet “cetbörtönének” üzemeltetői ellen

0

Moszkva, 2019. február 28., csütörtök (MTI) – Eljárást indított az orosz Távol-Keleten “cetbörtönt” üzemeltető több vállalkozás ellen a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). A gyanú szerint a cégek tengeri emlősöket fogtak be és szállítottak külföldi delfináriumoknak.

A halászatra vonatkozó szabályok megsértése címén elindított eljárásról csütörtökön tett bejelentést a határőrizetért is felelős FSZB sajtószolgálata. A szakvéleményre hivatkozó indoklás szerint 11 kardszárnyú és 87 fehér delfint (beluga) “nem megfelelő körülmények között” tartanak fogva Tengermellék régióban, a Vlagyivosztok és az észak-koreai határ között található Szrednyaja öbölben.
A csendes-óceáni partvidéken létrehozott “cetbörtön” ügyében 2018 utolsó hónapjaiban kongatták meg a vészharangot az állatvédők. Szakemberek követelték, hogy a ketrecben tartott állatokat előzetes akklimatizálás után engedjék vissza természetes közegükbe.
Az aktivisták egyébként az állítják, hogy három fehér delfinborjú elpusztult a fogságban. A “cetbörtön” fenntartói szerint az állatok kitörtek a rácsok közül. A rendőrség február folyamán nyomozást indított egy kardszárnyú delfin eltűnésének ügyében is.
Az ügyben az Afalina, a Belij Kit, az Okeanarium DV és a Szocsinszkij Gyelfinarium elnevezésű cégek ellen indult eljárás. Az orosz törvények értelmében a fogva tartott delfineket kizárólag tudományos célból lett volna szabad befogni.

Forrás: zoldunio.hu, fotó: piaxabay.com

SZÓLJON HOZZÁ

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük