Home FRISS HÍREINK Földrengés volt Somogyban
Földrengés volt Somogyban

Földrengés volt Somogyban

0

Kaposvár, 2019. március 7., csütörtök (MTI) – Gyenge földrengés volt a Somogy megyei Somogyszob közelében csütörtökön – közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján.

Az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumára hivatkozva azt írták: a Richter-skála szerinti 4-es erősségű földmozgás 20 óra 8 perckor történt mintegy 11 kilométeres mélységben.
Hozzátették, a jelenséggel összefüggésben több lakossági bejelentés is érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjába, de károkat egyelőre nem jelentettek.

2019. március 7-én este, helyi idő szerint 20:08-kor közepes méretű földrengés keletkezett Somogy megyében, Nagyatád közelében, kb. 14 km mélységben. A földmozgás mérete 4,0 volt a Richter-féle skálán. A rengést több kisebb előrengés előzte meg az elmúlt napokban. A tapasztalatok szerint utórengések is valószínűsíthetők, melyek mérete fokozatosan csökken.
A földrengést nagy területen érezték, sokan az utcára menekültek. A rengés mérete és mélysége alapján kisebb károk is keletkezhettek az epicentrum környékén.

Dr. Tóth László, szeizmológus

Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb (mint 2.5 magnitúdójú) földrengést regisztrálunk érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével. Ezek nagy része a lakosság számára nem érezhető. A rengések megfigyelt gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt olyan földrengés keletkezik, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú). Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki.

A címlap képről tudnivalók:

A térkép a Magyarországon és a szomszédos országokban jelenleg működő – különböző szervezetek által működtetett – szeizmológiai állomásokat mutatja.

Az alábbi térképek a GeoRisk Földrengés Mérnöki Iroda Kft. kizárólagos tulajdonát képezik.

[pdf-embedder url=”https://whcnews.com/wp-content/uploads/securepdfs/A-Kárpát-medence-földrengései-456-2007.pdf” title=”A Kárpát-medence földrengései (456-2007)”]

[pdf-embedder url=”https://whcnews.com/wp-content/uploads/securepdfs/Seismicity_KM_A3.pdf”]

[pdf-embedder url=”https://whcnews.com/wp-content/uploads/securepdfs/Seismotectonics_KM_A3.pdf”]

[pdf-embedder url=”https://whcnews.com/wp-content/uploads/securepdfs/Seismotectonics2_KM_A3.pdf”]

[pdf-embedder url=”https://whcnews.com/wp-content/uploads/securepdfs/Seismicity_MO_A4.pdf”]

[pdf-embedder url=”https://whcnews.com/wp-content/uploads/securepdfs/Depth_MO_A4.pdf”]

[pdf-embedder url=”https://whcnews.com/wp-content/uploads/securepdfs/PSHA_MO_A4.pdf”]

[pdf-embedder url=”https://whcnews.com/wp-content/uploads/securepdfs/PSHA_KM_A4.pdf”]

[pdf-embedder url=”https://whcnews.com/wp-content/uploads/securepdfs/EC8_zones_A4.pdf”]

Forrás: GeoRisk Földrengés Mérnöki Iroda”, zoldunio.hu

 

SZÓLJON HOZZÁ

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük