Home TERMÉSZETVÉDELEM Gyéríteni kell a Tisza-tavon fészkelő nagy kárókatonák állományát
Gyéríteni kell a Tisza-tavon fészkelő nagy kárókatonák állományát

Gyéríteni kell a Tisza-tavon fészkelő nagy kárókatonák állományát

0

Szolnok, 2019. március 1., péntek (MTI) – Hamarosan megkezdődik a nagy kárókatonák állományának gyérítése a Tisza-tavon, amire a fenntartható halgazdálkodás érdekében van szükség – közölte a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. ökológusa pénteken az MTI-vel.

Papp Gábor elmondta: idén 300 madár kilövésére kaptak engedélyt. A ritkítást az Abádszalóki-medencében újonnan létesült kárókatona-telepen kezdik.
Az ökológus emlékeztetett arra, hogy korábban riasztással próbálkoztak, de az nem volt hatékony, mert sok esetben nem sikerült távol tartani a madarakat a fészküktől.
Az egyetlen eredményes út a lőfegyveres gyérítés, amelyet fészkelési időben végeznek 2013 óta. Akkor még csak 76 példány kilövésére volt engedélyük – tette hozzá.
A rendszeres állományszabályozás eredményeként az Óhalászi-Holt-Tiszán levő kormorántelep gyakorlatilag teljesen eltűnt – közölte Papp Gábor.
Az ökológus elmondta: a Tisza-tavon fészkelő nagy kárókatonák évente több mint 100 tonna halat fogyasztanak el, ami nagyságrendileg megfelel az egész éves Tisza-tavi horgászfogásnak.
A kár jelentős, hiszen mintegy ezer-ezerötszáz forinttal kell számolni kilogrammonként – tette hozzá. Donkó Péter, a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének titkára az MTI-nek elmondta: száz nagy kárókatona riasztására, gyérítésére kaptak engedélyt a Tisza Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszán. Negyvenöt példányt ejtettek el, az idei gyérítést lezárták.

Forrás: zoldunio.hu, fotó: pixabay.com

SZÓLJON HOZZÁ

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük