Home Press Hallássérült jéghokisok
Hallássérült jéghokisok

Hallássérült jéghokisok

0

Budapest, 2019-03-23. Béndek Melinda siket hölgy az egyik napon azzal megkeresett engem facebook privát messengerben, hogy én még nem készítettem olyan saját videómat, ami siket embereknek sportjáról szól. Megemlítette nekem, hogy a gyermekei siketek, és jéghokisok!

Tehát örömmel elvállaltam a Melindának a felkérését, és a családjával együtt kimentem a lobogó utcai jégcsarnokba, ahol a gyermek jéghokisok rendszeresen edzéseket tartanak!

Magyarországon legtöbb ember nem hallja a média hírekben, az a siket – jégkorong játékosoknak az edzéseikről vagy bajnokságaikról! Nem sok ország tudhat magáénak ilyen különleges brigádot, a világon körülbelül összesen 10 országban létezik!

A csapat 2015 januárjában alakult, egy lelkes hallássérült apuka, Mártonffy Máté kezdte el szervezni. Ezt előtte egy körülbelül fél éves szervezés előzte meg. Máténak a fia kezdett el hokizni, ebből kifolyólag jött az ötlet. A célja ezzel az volt, hogy bemutassa azt, hogy a jégkorong nem egy veszélyes és durva sport, amit csak épp emberek játszhatnak, hanem akár siketek és nagyothallók is. Megfelelő védőfelszereléssel minden sérülés kiküszöbölhető.

Tehát pontosan 4 évvel ezelőtt alakult meg az első hallássérült felnőtt jégkorong csapata, és azóta bővült a létszám. (Eddigi jégkorong tornák, ahol részt vettek) -2016 Hradec Kralove (cseh-magyar jégkorong barátságos mérkőzés) -2017 (I.Nemzetközi hallássérült jégkorong torna) 4 csapat vett részt (2 cseh klub,1 német klub, siket jégkorong) 2017 télen Cseh-Magyar jégkorong torna Tüskecsarnokban – 2018 II Nemzetkozi Jégkorong Torna (Orosz, Finn, Sved, Cseh, Siket jégkorong) 2018. november 11-én Magyar – Cseh jégkorong barátságos mérkőzes szintén a tüskecsarnokban.

Ezért így utánpótlás elindult 2018 telén próbaként, jelenleg hetente két edzést tartják a gyerekeknek. A következő szezonban már több edzéstervet, edző mérkőzést szerveznek, addig is toboroznak az újabb (hallássérült, nagyothalló, halló) gyerekeket. Szeretnének megadni a gyerekeknek ezt a lehetőséget, hogy kipróbálják a jegkorong sportágat, és azt szeretnének, hogy ha nem a számítógép és a mobil telefon mellett ülnének otthon az óvoda és az iskola után.

Nagyon fontos az integráció……!

Szeretettel várnak implantátum hallókészüléket viselőket is, a fejvédőket adnak, mert mindenkinek kötelezőek a biztonságos jéghokis felszerelések – viselések minden testrészeken, amikkel 100 %-san lehet kivédeni az elesésekből származó apróbb – kisebb – nagyobb sérüléseket!

Köszönet a segítségért  Béndek Melindának, Mártonffy Máténak, és a csapatának!
Forrás: címlap fotó: Mártonffy Máté segít a kicsiknek, akik most még csak a korcsolyázással ismerkednek Fotó: Csudai Sándor – Origo