Home KULTÚRA ÉS TÖRTÉNELEM Huszonhat közintézmény kapott napelemeket Kiskunfélegyházán
Huszonhat közintézmény kapott napelemeket Kiskunfélegyházán

Huszonhat közintézmény kapott napelemeket Kiskunfélegyházán

0

Kecskemét, 2019. február 21., csütörtök (MTI) – Huszonhat közintézmény kapott napelemeket a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében elnyert mintegy 400 millió forint támogatásnak köszönhetően Kiskunfélegyházán – tájékoztatta a város polgármestere az MTI-t.

Csányi József (Nemzeti Fórum) elmondta: az energetikai beruházás a Bács-Kiskun megyei önkormányzattal kötött konzorciumi együttműködésben valósult meg. Ezzel Kiskunfélegyháza is részesévé válik annak az országos folyamatnak, amit a szakemberek napelem-forradalomként emlegetnek – tette hozzá.
Az elnyert európai uniós forrásból a Kiskunfélegyházán egy időben megvalósuló három napelemes projekt keretében 26 helyszínen összesen 626 kilowatt összteljesítményű háztartási méretű kiserőművet telepítettek. A beruházás a villamosenergia-fogyasztásban éves szinten tízmilliós nagyságrendű megtakarítást eredményez, ami a jövőben egy megújulóenergia-alap részét képezheti, amiből további napelemes beruházások létesülhetnek.
A legnagyobb összegű projekt keretében mintegy 201 millió forint értékű energetikai korszerűsítést végeztek el a település hat általános és három középiskolájában, ezzel nagyrészt kiváltva az elektromosenergia-fogyasztást.
Megújuló energia hasznosításával korszerűsítették mintegy 56,5 millió forintból Kiskunfélegyháza két bölcsődéjét és hét óvodáját is.
Nyolc közintézmény esetében – köztük idősek otthonai, a hajléktalanellátó, a családok átmeneti otthona és a városi sportcsarnok – összesen 143 millió forintot fordíthatott az önkormányzat energetikai korszerűsítésre.
A polgármester szerint a projekt jelentős megtakarítást eredményez a városi fenntartású intézmények esetében, de komoly összeget tudnak majd spórolni az iskolák részére is, ami a jobb színvonalú oktatásra fordítható – hangsúlyozta, emlékeztetve: az iskolák ugyan nem városi fenntartásúak, de az önkormányzat folyamatosan áldoz korszerűsítésükre, fejlesztésükre.
Csányi József azt is elmondta: keresik a megoldást egy, a távfűtéshez kapcsolódó biomassza-erőmű építésére is. Az önkormányzat azt szeretné ugyanis elérni, hogy a városi távfűtéshez földgáz helyett megújuló zöldenergiát használjanak.

Forrás: zoldunio.hu, fotó:pixabay.com

SZÓLJON HOZZÁ

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük