Izgass fel!

Izgass fel!

0

Ösztönösen vonz a határok átlépése – interjú Pányik Tamással, az Izgass fel! című thriller musical fiatal rendezőjével.

Izgass fel! címmel érkezik az évszázad bűntényéről szóló thriller musical, melynek kapcsán a 22 éves Pányik Tamással, a darab rendezőjével beszélgettünk.

Miért éppen ezt a darabot választottad első rendezésnek?

-Szenvedélyem a zenés színház. A musical és az opera. Kamaramusicaleket kerestem és ezt a musicalt Cseh Dávid Péter barátom találta. Első olvasásra beleszerettünk, egyből nekiálltunk lefordítani.

Nagyon vonzó benne, hogy elképesztően izgalmas maga a történet. Az alaptézis: 1924-ben két kiemelkedően intelligens fiatal fiú elköveti az „évszázad bűntényét”. Ez egy igaz történet! Sokakat mozgat meg a téma, Hitchcock A kötél címen készített filmet ebből a sztoriból.

Mit takar az „évszázad bűnténye” kifejezés?

-Egy váltságdíjért történő gyermekrablás egybekötve egy előre eltervezett hidegvérrel végrehajtott gyilkossággal. Pontosan kitervelt, menetrend szerint haladó, mesterműnek szánt borzalom. Azért lett az évszázad bűnténye, mert sokáig megoldhatatlannak látszott a hatóságok számára, csak véletlen folytán lehetett felderíteni az igazságot, és a bírósági tárgyalás nemzetközi érdeklődés övezte. És a bíróság döntése az egyetemes büntetőjogot változtatta meg: ennek az ügynek hatására törölték el a halálbüntetést.

Hogyan jut el idáig két fiatal fiú?

-Nathan Leopold és Richard Loeb kivételes intellektusú, ifjú zsenik. Richard 4, Nathan 6 nyelven beszélt a források alapján, 19 évesen egyetemi diplomájuk volt, a bűntény elkövetésének idején a második diplomájukon dolgoztak. Jogot hallgattak, és rábukkantak Nietzschére. Nagyon megfogta őket Nietzsche Übermensch-elmélete, amit félreértve, magukat felsőbbrendű emberként definiálták, és elhitték, hogy a társadalom szabályai rájuk nem vonatkoznak. Bűnözésben élték ki kreativitásukat.

Mi érdekel benne a legjobban?

-A bűn természete, a két fiú kapcsolata, egy krimi izgalma és a zenés színházi közlésforma felfokozott lélekállapotai. Ez számomra a tökéletes kombó! És nagyon szeretem a munkatársaimat, imádok velük dolgozni!

Cseh Dávid Péter barátommal nem csak együtt fordítottuk, de ő játssza Richard szerepét. Horváth Dániel és Kovács Máté alakítják Nathant. Kovács Adrián, Mester Dávid és Felszegi Dalma kíséri majd zongorán az előadásokat. Árva Nóra munkája a díszlet és a jelmez, Gyulai-Zékány István a koreográfus. Szuper csapat vagyunk, jó hangulatban dolgozunk.

Hol tartotok? Hogy haladtok?

-Remekül haladunk, minden szempontból időben vagyunk. Most éppen egy kisebb szünetet tartunk, mindenki szusszan egyet, kivéve én, mert engem most egy munka Fehéroroszországba szólított, de hamar befejezem és újult lendülettel folytatjuk ott, ahol abbahagytuk.

Hogyan dolgozol? Mit tartasz a legfontosabbnak?

-A próbafolyamatban szerintem a legfontosabb, hogy biztos alapokat rakjunk. Nagyon hosszan értelmeztünk januárban, mindenki értett mindent, tudtuk mit-miért-hogyan… Ezért gyorsan lerendelkeztem, és eljött az emlékpróbák ideje, ahol mindig jön a küzdelem. (nevet) Nem szoktam hagyni, hogy lustálkodjanak a srácok, mert csak a rendkívüli érzelmek, indulatok és megfejtések érdekelnek. Az átlagossal nem békülök ki. Ösztönösen vonz a határok átlépése.

Az Izgass fel! premierjére 2019. május 17-én kerül sor.
További információ a thriller musical Facebook oldalán található:
https://www.facebook.com/izgassfelprodukcio/

Hír:

Napsugár Anna

Fotó:

Pányik Tamás

SZÓLJON HOZZÁ

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük