Home FRISS HÍREINK Majdnem 90 Celsius fokkal melegebb Ausztrália, mint Amerika
Majdnem 90 Celsius fokkal melegebb Ausztrália, mint Amerika

Majdnem 90 Celsius fokkal melegebb Ausztrália, mint Amerika

0

Ausztrália soha nem látott hőhullámtól, az Egyesült Államok extrém hideg időjárástól szenved. Január 24-én Adelaide-ben mérték Ausztrália történelmének legmelegebb napját, a hőmérséklet elérte a 46,6 °C-ot. Mindeközben az Egyesült Államokban sarkvidéki hideg tombol, amely emberéleteket is követelt.

Ausztráliában 14 fokkal van melegebb az átlagosnál, egyértelműen a klímaváltozást szenvedi meg az ország. A karácsonyi hőhullám óta folyamatosan melegszik az idő. Komoly gondot jelent a hőség; az utak nagy része megolvadt és tönkrement, az állatok pedig tömegesen pusztulnak el a melegtől – olvasható a CNN oldalán.

Azt tanácsolják az embereknek, hogy inkább maradjanak fedett helyen, különösen a nap melegebb időszakaiban, illetve próbálják minimalizálni a fizikai tevékenységeket, és figyeljenek a megfelelő hidratációra. Amennyiben a jelenlegi hőség nem csillapodik, akkor még komolyabb problémákkal kell majd az ausztráloknak szembenézniük. Kutatók szerint azonban ez még csak a kezdet, ha nem történik hatásos intézkedés a klímaváltozás megelőzésére.

 Ausztrália hőtérképe: a lila szín mutatja a 45 fok feletti hőmérsékletet  Forrás: www.newscientist.com

Eközben az Egyesült Államokban tombol a sarkvidéki levegővel érkezett extrém hideg. (A két ország között majdnem 90°C különbség van.) Az embereknek nem ajánlják, hogy öt-tíz percnél több időt töltsenek a szabad levegőn. A hideg miatt szünetelnek az iskolák és a postai szolgálat, valamint több repülőjáratot is törölni kellett. A hideg miatt ketten haltak meg az északi államokban. A Super Bowl előtt is hó eshet.

Az előrejelzések szerint további lehűlés várható még az országban. Amerika leghidegebb városa jelenleg Chicago, aminek egyes negyedeiben hidegebb van, mint az Antarktiszon. A városban különösen érdemes vigyázni, mert a rendőrség szerint többektől fegyverrel rabolták el a kabátjukat az utcán.

Forrás: elobolyónk.hu, 2019-02-02,  a fotó: nepszava.hu

 

 

SZÓLJON HOZZÁ

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük