Home Magyar siket kultúra “Merj nagyot álmodni!”
“Merj nagyot álmodni!”

“Merj nagyot álmodni!”

0

Nerpel Nikoletta fotográfus Leányfalun él a férjével és két gyönyörű szibériai cicájukkal. Szeret kirándulni, túrázni, imádja a hegyeket és a tengert. Az élet rövid, igyekszik a legtöbbet kihozni belőle. A lehető legtöbbet szeretné látni, érezni, átélni. Természetesen bárhol is jár, a fényképezőgépe mindig vele van, mert szenvedélyesen szeret fotózni, bármilyen témában el tud mélyedni, bele tud szeretni. Elsősorban portréfotósnak tartja magát, de imádja a divat területét is, ezért gyakran ötvözi a kettőt. Teret hagy a portrékra jellemző őszinteségnek, nevetésnek, spontán elkapott pillanatoknak is. Amire számíthatsz, ha hozzá mennél egy fotózásra: jó hangulat, sok nevetés, profi csapat és folyamatos segítség a fotózás alatt – hogy garantáltan jó fotók készüljenek rólad. Nikolettával a „Merj nagyot álmodni” c. fotókiállításán villám interjút készítettem, amit a Mozdulj! Közhasznú Egyesület szervezett. A kiállítás megnyitó ünnepsége 2019. április 12-én, pénteken 18.00 órakor az Aranytíz Kultúrházban került megrendezésre.

A kiállítást Tálos Mónika nyitotta meg a Mozdulj! Közhasznú egyesület képviseletében, majd a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fővárosi Kirendeltségétől Machács Mihály mondott beszédet. A fotózásokról, a gyerekekkel való közös programokról Maróthy Zoltán, zenész, zenepedagógus mesélt.

Nikoletta a Merj nagyot álmodni! fotósorozatoban dokumentarista jelleggel örökítette meg, azt a néhány órát, amikor egy gyermekotthonban nevelkedő fiatal találkozott példaképével, annak a szakmának a képviselőjével, amelyikben dolgozni szeretne, amikor felnő. A fotózások a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fővárosi Kirendeltségének segítségével valósulhattak meg. Indítottak egy rajzpályázatot, ahol a feladat egyszerű volt: rajzold le, mi leszel, ha nagy leszel. Hatalmas tervek, vágyak érkeztek és kiválasztották azokat az álmokat, amiket a legnehezebb elérni, amikhez szükséges lehet egy kis extra motivációra. Reményei szerint ezek a találkozások motiválták a gyermekeket arra, hogy kövessék álmaikat, ne adják fel elképzeléseiket akkor sem, ha számukra nehezebb az út.

A megnyitó ünnepségen fellépett Pazzagli Ágnes Rita kerekesszékes freestyle bajnok táncosnő, aki Napsugár Annával (siket, jeltánc bajnok művész) megható táncot mutatott be, Napsugár Anna saját dalszerzeményére. A megható tánc után Ézsiás László, látássérült költő verscsokrával, majd kis állófogadással zárult az esemény.

A villám interjú:

– Itt vagyunk az Aranytízben 2019. április 12-én, pénteken 18.00 órakor Nerpel Nikoletta fotográfus “Merj nagyot álmodni!”című fotókiállításán. Gyönyörű, magával ragadó fotókat lehet látni, majd párat meg fogok belőle mutatni az interjú alatt.

Napsugár Anna: – Honnan jött az ötlet hogy egyáltalán a fotózással szeretnél foglalkozni?

Nerpel Nikoletta: – Hát ez egy nagyon jó kérdés, igazából egy tini kori álmom volt. Először csak a koncerteket szerettem volna megörökíteni, dokumentálni azokat az eseményeket, ahol éppen járok. Aztán az élet úgy hozta, hogy belekerültem a divat világába és egészen magával ragadott. Ma már kizárólag divat- portré- és esküvő fotózással foglalkozom.

Napsugár Anna: – Megsúgtad nekem, hogy van egy kedvenc fotód.  Milyen élmény volt ez a fotózás? Milyen volt a modellel dolgozni?

Nerpel Nikoletta: – Mira egy nagyon tehetséges énekesnő, könnyű vele dolgozni, nem igazán kell instruálni, abszolút rutinosan mozog a kamera előtt. De egyébként a fellépő művészekkel mindig könnyebb dolgom van, a színpadi rutin, a színpadias mozgás nagy előny egy fotózáson. A projekt egyébként nem volt egyszerű, hiszen kopasz macskát kellett szereznünk, aki hihetetlenül hiperaktív természetű. Nem sok olyan kép született, ahol a cicus megült Mira vállán, de szerencsére ami készült, azzal nagyon elégedettek voltunk.

Napsugár Anna: – Ha tovább megyünk, akkor lehet látni, hogy ugye Neked is van egy csodálatos férjed, aki segített a Merj nagyot álmodni! projektben, sőt, találkozott Adriennel, aki zenész szeretne lenni.

Nerpel Nikoletta: – Hát persze, ez volt az egésznek a lényege, a segítség. Ugyanis gyermekotthonban élő gyermekek találkozhattak annak a szakmának a képviselőivel, amiben majd dolgozni szeretnének, amikor felnőnek. Adrienn zenész szeretne lenni, ráadásul gitározik is. Adta magát a helyzet, hogy Zolival találkozzon és eltöltsenek néhány órát a Kőbányai Zenei Stúdióban. Gitároztak, zongoráztak, beültek Baritz Gergőhöz énekórára. Remélem, ez inspiráló élmény lesz Adriennek és arra ösztönzi, hogy tartson ki az álmai mellett.

Napsugár Anna: – Láttam, van olimpikon, énekesnő, modell, nekik ugyanígy adtatok inspirációt?

Nerpel Nikoletta: – Igen, pl. Denissza azt írta (és rajzolta), hogy topmodell szeretne lenni, ezért Kulcsár Edinával találkozhatott. Ő egy nagyon híres modell, szépségkirálynő. Edina picit tanítgatta Denisszát pózolni, valamint készült róla egy műtermi portfólió is, amit Jakab Krisztina, Edina édesanyja fotózott. Szerintem ez egy hatalmas élmény volt a kislánynak.

Napsugár Anna: – Ez a kiállítás egy egyszeri lehetőség volt, vagy még folytatod a kezdeményezést, hogy felkeresel tehetségeket és bemutatod őket fotókon keresztül és megmutatod a világnak, Magyarországnak, hátha nagyobb lehetőségekhez jutnak?

Nerpel Nikoletta: – A segítséget nem tervezem abbahagyni, bár magát a „Merj nagyot álmodni!” projektet lezártam, ennek ellenére vannak további terveim.

Napsugár Anna: – Meddig tart ez a kiállítás az Aranytízben?

Nerpel Nikoletta: – Április 26-ig.

Napsugár Anna: – Mi a terved, amit a fotózás területén, vagy más területen szeretnél elérni?

Nerpel Nikoletta: – Szeretném nagy, nívós (divat)magazinok címlapján viszontlátni a fotóimat. 🙂 Komolyra fordítva a szót, persze ezt is szeretném, de sokkal fontosabb a kreativitás, az alkotás, hogy sose múljon el az az öröm, amit a fotózásban megtaláltam.

Napsugár Anna: – Nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy itt lehettem és további sok sikert kívánok Néked!

Nerpel Nikoletta: – Én köszönöm.

Cikk:

Napsugár Anna

fotóriporter

Scharek János, Napsugár Annának a férje film felvétele!

SZÓLJON HOZZÁ

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük