Home FRISS HÍREINK Mikor érdemes meglátogatni Madagaszkárt?
Mikor érdemes meglátogatni Madagaszkárt?

Mikor érdemes meglátogatni Madagaszkárt?

0

Madagaszkár (régebbi nevén: Malgas Köztársaság, malgasul: Repoblikan’i Madagasikara, franciául: République de Madagascar), szigetország az Indiai – óceánon, az afrikai kontinens délkeleti partjánál. Madagaszkár szigetének területe 587 041 négyzetkilométer, és ezzel a világ negyedik legnagyobb szigete. Az országhoz továbbá számos kisebb sziget is hozzátartozik. Madagaszkár korán elvált az ősi Gondwana kontinenstől, illetve annak afrikai részétől, és az élővilág ezután elszigetelten fejlődött. Az itt élő fajok 90 százaléka egyedülálló élőlények.

1990 óta a természeti világörökség része Tsingy de Bemaraha Természetvédelmi Terület. 2007-ben Atsinanana esőerdő gyűjtőnéven hat nemzeti parkot nyilvánítottak világörökséggé. Ezek a Marojejy, Masoala, Ranomafana, Zahamena, Andohahela, Andringitra nemzeti parkok.

Az UNESCO Világörökségi várományos helyszínek listáját további hat madagaszkári helyszín gazdagítja: a betafoi rizsföldek tájképe, a Királyi Nyaraló a tsinjoarivói hegycsúcson, a dél-nyugat madagaszkári Mahafaly törzs régiója, az Isandra-i sziklák és barlangok, az antongonai régészeti leletek, a Dél-Anjanaharibe Természeti Rezervátum és az andrefanai száraz erdők.

Az egyik nemzeti park

Madagaszkár éghajlata meleg, szubtrópusi. Az esős évszak novembertől márciusig tart, a monszun-esőzések a sziget északi és keleti felében túlnyomórészt december-március között várhatóak. A száraz időszak április és október között van, esőzések azonban ekkor is előfordulnak. Az átlaghőmérsékletek és a csapadék mennyisége nagyon változó az ország különböző régióiban. A két évszakot figyelembe véve az átlaghőmérséklet a tengerparton min. 20- max. 35 Celsius fok nappal és min.10- max. 20 Celsius fok éjszaka, míg a sziget belsejében nappal min.15 – max 30 Celsius fok, de éjszaka a levegő akár 10 Celsius fok alá is lehűlhet.

Az utak állapota jelentősen rosszabb az európainál, így a közlekedés, transzferek több időt vesznek igénybe, mint a távolság alapján gondolható. Egyéni közlekedés és gépkocsi bérlés semmiképpen nem ajánlott, az országon belül csak a helyi sofőrrel való közlekedés ajánlott.

Madagaszkáron az évszázadok alatt kialakult „fady”-k, azaz tabuk a mindennapi életben fontos szabályokat alkotnak, amelyeket az utazónak is tiszteletben kell tartani. Ilyen például, hogy tilos egy sírra ujjal mutogatni, kisbabát nagynak vagy kövérnek nevezni, evés közben fütyülni. A „fady”-k régiók szerint változhatnak, a legfontosabbakról az idegenvezetőtől vagy az útikönyvekből tájékozódhatnak. Magánház, személyek, sírok, emlékhelyek fotózásakor minden esetben engedélyt kell kérni! 

Madagaszkári vásárlók az egyik piacon

A madagaszkári pénznem az Ariary (MGA). A nagyobb városokban vannak bank automaták (Visa, VisaElectron, Mastercard), de tanácsos a költőpénzt euróban vagy dollárban vinni, egyszerűbb ugyanis készpénzt helyben váltani, mely azonban csak a hivatalos pénzváltó helyeken tanácsos!
Sok helyen, főleg a piacokon vagy a helyi kisboltokban még mindig a régi pénznemben, malagasy frankban (MGF) mondják az árakat. Ezt öttel osztva könnyen kiszámolható az ariaryban fizetendő összeg.

A magyar mobiltelefon szolgáltatók hálózatai működnek Madagaszkáron, térerő a városokban és nagyobb falvakban mindenhol van. Internetezni csak a nagyobb városokban lehet internet kávézókban, illetve a magasabb kategóriájú szállodák általában rendelkeznek Wi-Fi hálózattal.

A madagaszkári gasztronómia főszereplője a rizs, amelyből egy madagaszkári akár napi háromszor is képes enni! A madagaszkári konyha ízletes, könnyű, és jellemző, hogy általában a frissen elérhető alapanyagokból (idényzöldségek és gyümölcsök, friss hús-, vagy halételek) készítik az éttermek a menüket. A helyi ízeken kívül a francia és az ázsiai konyha volt a mai napig érezhető hatással a madagaszkári konyhaművészetre. Madagaszkári specialitások a vaníliával fűszerezett, vagy kókusztejjel elkészített ételek, akár a főételről, akár a desszertről van szó. Különlegesség a zebu hús (púposhátú szarvasmarha), amely szinte minden étteremben kapható – egy zöldborsos zebu steak-et mindenképp érdemes megkóstolnunk a madagaszkári utazás során!

 

Forrás: Wikipédia, travelmagazin.com, otptravel, freeworldmaps,net