Home TERMÉSZETVÉDELEM Napenergiaboom a magyar háztartásokban
Napenergiaboom a magyar háztartásokban

Napenergiaboom a magyar háztartásokban

0

Egyre népszerűbbek a napelemek a hazai háztartásokban: 2018 első három negyedévében magánszemélyek 2400 darab napelemes rendszert kapcsoltak a hálózatra a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb adatai szerint 2018 első három negyedévében a hálózatra csatlakoztatott napelemek beépített teljesítménye mintegy 60 MW-tal növekedett. A közel 7700 darabból összeállított, ún. háztartási méretű kiserőművek (HMKE) mindezt 2018. január 1. és szeptember 30. között produkálták. A MEKH jelentése egészen pontosan 59,9 megawattról szól, az újonnan telepített rendszerek átlagos beépített teljesítménye 7,3 kW-ot tett ki.

Tavaly, a harmadik negyedévében magánszemélyek 2400 darab napelemes HMKE-t telepítettek, összesen 14 MW kapacitással. Az üzleti vállalkozások és közintézmények ettől elmaradva, összesen 454 darab napelemes rendszert kapcsoltak a hálózatra, összesen 8,1 MW kapacitással.

Ahogyan arról korábban a Napi.hu hírt adott, a Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Áramhálózati Kft.-nek energiatároló egységeket kell telepítenie a Bács-Kiskun megyei Kecelen és a Csongrád megyei Zsombón annak érdekében, hogy biztosan az engedélyezett tartományon belül tartsák a hálózati feszültséget. Ennek a legfőbb oka a háztetőkre kerülő, egyre nagyobb mennyiségű napelempanel.

A 2016. év végi nagy, ipari napelemes erőmű-engedélyezési boom után épülésbe fordított projektek közül ma hivatalosan a MET Dunai Solar Parkja a legnagyobb, az 17,6 MW méretű.

Forrás: elobolygonk.hu

 

 

SZÓLJON HOZZÁ

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük