Home Külföldi siket kultúra Siket és a nagyothalló közösség Iránban
Siket és a nagyothalló közösség Iránban

Siket és a nagyothalló közösség Iránban

0

Ahogy a Gallaudet és az NTID egyre nemzetköziabbá válik, az ülésen való sikertelenség az iráni Iránból is nőhet.

Népesség

Az iráni siket népesség a becslések szerint csaknem 4 millió alatta van a 60 millió feletti teljes népességből.

Oktatás

Az iráni siket gyermekek és tinédzserek jól képzettek, és a siket diákok továbbtanulhatnak. Legalább egy erőforrás kimondja, hogy az iráni kurdok minden iskolája használja a szóbeli módszert:

 • A Tehrani Nezam Mafi Műszaki Gimnázium középiskola a siket diákok számára.
 • Iránban számos süket iskolája jött létre. Legalább egy erőforrás szerint több mint 400 oktatási intézmény létezik a siketek számára, mint például a Baghcheban Nemzeti Süket iskolája.

Kultúra

Iránnak van egy „siketnapja”, amely ugyanabban az időben kerül megrendezésre, mint a Siket Awareness Week az Egyesült Államokban (szeptember utolsó hetében). Valójában abban az időben kerül sor, mert Jabar Baghcheban tiszteletére tartják, aki az 1920-as években Iránban alapította a siketképzést.

Jelnyelv és cued beszéd

Irán nemzeti nem hivatalos jelnyelvi perzsa jelnyelv, bár van még egy másodlagos jelnyelv, a Teahouse Sign Language. A perzsa jelnyelvi szótár létezik, és elérhető az iráni Julian Samii Kutatóközpontban, a Tavanbakhshi Egyetemen. (a szociális jóléti és rehabilitációs egyetemen, Kudakyar St., Daneshjoo, Blve., Evin, Teherán – 19834IRAN) A szótár több nyomtatáson ment keresztül.

Az írott beszéd Iránban széles körben elterjedt. Ezt Ali Vazir Safavi jegyezte meg “A Irán kommunikációs rendszere a siketek és a hallássérültek számára” című dokumentumában, a Gallaudet Egyetem Archívumában.

Kutatás és prezentációk

Siket ember, Abbas Ali Behmanesh mutatta be a II. Siket útján a süketséget Iránban. Lenyűgöző bemutatója az iráni siketképzés történetét fedezte fel, megemlíti az iráni feleség egykori shah-i siketképzésének támogatását, megvitatja az audizmust és a hallásból származó emberek előnyeit (pl. Hallgatói munkahelyteremtés vagy vezetői munkák), a siketek története szervezetek és a siket társadalmi élet. Papírja a Gallaudet Egyetem Archívumában található.

A Gallaudet Egyetem oktatási hírlevélében, a The The Green-ben, a Thornley-i közösség- és országkeresés című cikkében, 1999. október 13-án (30. kötet, 2. szám) írták le.

Az első nyelvi konferencián, az elméleti és alkalmazott nyelvészetről szóló konferencián, Iránban, 1991. januárjában, az Allameh Tabataba’ee Egyetemen, Dr. Jalil Sadeghian az Alame Tabataba’ee egyetemen mutatta be: “A siketek párbeszéde: az elméleti kapcsolatok viszonya” alkalmazzák a nyelvet. “

Az iráni tudományos folyóirat, a Scientia Iranica , a Sharif Műszaki Egyetem tudományos folyóirata, cikkeket publikált az iráni cochlearis implantációról.

Sara Siyavoshi e-mailt küldött a következő információkkal:

„Az első iráni nyelvtudás és a süketség iráni nyelvtudományi kutatása én tettem. Beszámoltam az iráni siketképzésről a nyelvi szempontból a„ Süket emberek felsőoktatása a fejlődő országokban ”című szimpóziumban, melyet a siket felhatalmazás alapítvány Nijmegen tartott. , Hollandia, 2006. január 4-16.

2006 márciusában részt vettem és bemutattam egy “Iráni Nyelvtudományi Társaság első konferenciája” című könyvet. A cikkem címe: “Perzsa jelnyelv és a felülvizsgálat szükségessége Iránban”. az Irán Nyelvtudományi Társaságának első konferenciáján, Irán Nyelvtudományi Társasága Kiadványok, Teherán, Irán, 2006.

Szervezetek és egyesületek

Iránnak számos szervezete, szövetsége és kormány által támogatott ügynöksége van a siketek és a meghallgatás számára:

 • Irán Nemzeti Siket Központ, Teheránban
 • Iráni Nemzeti Siket Jóléti Szövetség (nem vagyok biztos benne, hogy ez a szervezet továbbra is létezik)
 • Siket családok szövetsége
 • A siketek iráni szülők szövetsége
 • A siketek ifjúsági kulturális háza
 • Siket háza
 • A siket gyermekek védelmének társadalma
 • A siketek nemzeti rehabilitációs központja

Közzétett írás

Az országhatárokon túl: Iránban a süket oktatás története, Azar Hadadian (1996). Ez egy cikk a ritka könyv Collage-ban: A Nemzetközi Süketek története című műve, melyet Renate Fischer és Tomas Vollhaber szerkesztett H. Zienertrel. ISBN 3-927731-59-5. A cikk részletesen ismerteti az iráni süket oktatás apja, Jabar Baghcheban eredményeit.

Baghcheban 1924-ben kezdődött, és iskolát alapított Teheránban a siketek számára. Emellett kifejlesztette a siket gyermekek tanításának saját módszereit is.

Sport

Irán sportszervezetei a siketek számára:

 • Iráni siket sport szövetség (Teheránban)
 • Iráni siket harcművészek

Televízió

A televíziós híreket Iránban értelmezik.

Más

Iránnak van egy cochlearis implantációs központja, az iráni cochlearis implantátumok központja, amely Teheránban található, ami valójában az iráni implantációs központok hálózata.

Forrás: Verywell health,  Jamie Berke, dailymail.co.uk.

 

 

SZÓLJON HOZZÁ

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük