Home Külföldi siket kultúra Siket közösség és kultúra Dél – Afrikában
Siket közösség és kultúra Dél – Afrikában

Siket közösség és kultúra Dél – Afrikában

0

A kialakult siket közösség szempontjából az afrikai kontinens egyik legvilágosabb helye Dél-Afrika. A dél-afrikai siketek közössége jól megalapozott, sőt az Egyesült Államokban is hiányzik.

Dél-afrikai hallássérült közösség demográfiai adatai

Az egyik internetes forrás azt mondta, hogy 1998-ban Dél-Afrikában legalább négymillió siket és nagyothalló ember volt. A 2001-es dél-afrikai népszámlálás szerint (Stats Sa Statistics South Afrika) intézmény szerint a fogyatékkal élők mintegy 20 százaléka halláskárosodást szenvedett. Mint azt Dél-Afrika történelmével kapcsolatban várták, a munkanélküliség és az írástudatlanság magas a dél-afrikai siket közösségben.

Híres dél-afrikai siket emberek

2009 végén egy siket dél-afrikai Darren Rajbal nevet kapta Dél-Afrikában a legtehetségesebb személynek, amikor megnyerte a dél-afrikai Got Talent Show-t. Egy másik híres siket dél-afrikai Terrence Parkin, egy volt olimpiai bajnok. Egy másik jól ismert korábbi siket dél-afrikai a Lindsay Dunn.

A siket dél-afrikai Wilma Newhoudt-Druchen, mint állítólag, az első siket nő a világon, aki egy választott tisztviselő, aki a dél-afrikai parlamentben dolgozik. Az ő profilját a Focus on Wilma Newhoudt-Druchen – Disability World című kiadványban (2000. július-július 3 ) adták ki.

Nemzeti Siket Szervezet

Dél-Afrika siket nemzeti szervezete a Dél-Afrika Siket Szövetsége (DeafSA) (korábban Dél-Afrikai Siket Nemzeti Tanács). DeafSA 1929 óta működik. Dél-Afrikában kilenc tartományi fejezete van.

Két másik nemzeti siket, hoh-szervezet a Dél-Afrika Deafblind és a dél-afrikai SHHH Dél-afrikai szervezet.

Regionális / helyi szervezetek

Van egy Kwa Zulu Natal siket szövetsége, a dél-afrika siket szövetségéhez tartozik.

Dél-afrikai jelnyelv

A becslések szerint 500 000 és 600 000 dél-afrikai között SASL-et használnak, a dél-afrikai jelnyelv. Néhány kép – videó a SASL-ről a DeafSA  https://deafsa.co.za/  honlapján, amely megmutatja, hogy a SASL hasonló az amerikai jelnyelvtől. Például az anya jelzése különbözik attól, ahogyan azt az Egyesült Államokban végezzük.

Mivel a jelnyelv Dél-Afrikában nőtt – különösen a babajelnyelv – egy siket nonprofit szervezet jött létre a jelnyelv támogatására. Ez a nonprofit a jelnyelvi oktatás és fejlesztés (SLED). A gyerekek és hallókészülékek aláírása a Signsational Kids honlapon keresztül történik.

Siket kultúra Dél-Afrikában

Televízió

Az egyik dolog, amit Dél-Afrika siket közösségének hiányzik, egy siket televíziós műsor. Van egy siket TV program, a siket TV a Dél-afrikai Broadcasting Corporation SABC3 csatornáján. A siket TV 1996 óta sikeres Dél-Afrikában, és eredeti műsorokat készített, beleértve a drámákat és a szappanoperákat is.
Siket tanulmányi anyagok
A Handz-on Learning egy online katalógus cég. A jelnyelvi anyagokat olyan dél-afrikai érdeklődők számára nyújtja, akik meg akarják tanulni a jelnyelvet. A Dél-afrikai Egyetem Sajtóirata (Unisa Press) szintén közzétette a “Siket történetek” című könyvet. A siket dél-afrikaiak 2008 novemberében rejtett történeteik sorozatának részeként mondják el az életüket.

Vallás

Dél-Afrikában a Siket Intézet által működtetetteken kívül más siket egyházak is vannak.

Siket oktatás Dél-Afrikában

Dél-Afrikának már régóta fennálló siketképzési rendszere van. A statisztikák azt mutatják, hogy Dél-Afrikában több mint 40 iskola van a siketek számára. Csak néhány közülük:

  • De la Bat Iskola (a Siketek Intézete által vezetett)
  • A siketek Fulton Iskola
  • Kutlwanong Siket iskolája (Rustenburg)
  • Kwa Thintwa halláskárosult iskola
  • Szent Vincent siket iskolája (Johannesburg)
  • Vuleka Vakok és Siketek iskolája
Néhány dél-afrikai iskola a vak gyermekek mellett is tanítanak a siket gyerekeket.
Másodlagos siketek oktatása
A Siketek Intézete, Worcester működteti a Dél-Afrika Siket Főiskolát, ráadásul a Gauteng siketeknek Bibliája Főiskola képzi az embereket a siket emberekkel való foglalkozást és a szolgálatban való munkára.

A siket oktatási programok tanára

A Witswatersrand, Johannesburgi Egyetem Siket Tanulmányok Központja. A Központ siketképzési programokat kínál, és a tanításra, a kutatásra és a közösségi szolgálatra összpontosít.

Siket szolgáltatási szervezetek

A Siketek Országos Intézete szolgáltatásokat nyújt, beleértve a sokszoros fogyatékkal élő siket szolgáltatásait, két siket templomot vezet, és audiológiai és mentális egészségügyi szolgáltatásokat nyújt.

Közösségi szolgáltatási szervezetek

A Cape Town Egyetem Gyermekgyógyászati ​​és Gyermekegészségügyi Tanszékének Siket Gyermekközpontja óvodai oktatást és közösségi szolgáltatásokat nyújt. Ez a Központ sok siketkutatást is végez.

A Carel du Toit Központ korai gyermekkori hallás-szóbeli oktatást biztosít. Fokvárosban vannak, további műholdas központokkal. A hallgatói oktatási szolgáltatások mellett a Központ közösségi közösségi tevékenységet is folytat, amely segíti a családokat a halláshoz kapcsolódó igényekkel és gyakorlati igényekkel, például az élelmiszerrel.
Hasonló központja az Eduplex Pretóriában. Az Eduplex hallás-orális óvodai és általános iskolai oktatási szolgáltatásokat nyújt, siket és a nagyothalló embereknek.
Továbbá az Eduplex képzést nyújt a leendő tanároknak, audiológusoknak és terapeutáknak.

Siket utazás Dél-Afrikába

Vannak olyan utazási irodák és szakosított túrák a siketek számára.

Forrás: Verywell health, Jamie Berke

 

SZÓLJON HOZZÁ

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük