Szekérfesztivál 2019

Szekérfesztivál 2019

0

A Szekérfesztivál a hinduk egyik legnagyobb ünnepe. A szent zarándoklatok egy különleges formája, a mozgást, az utazást, a haladást fejezi ki a célod felé. A parádén egyszerre több száz énekes, több ezer zenész és táncos vesz részt, miközben a szekéren folyamatosan különleges ételajánlási rítusokat végeznek az Univerzum Urának. A Ratha-yātrā a legvidámabb felvonulás, a testi, anyagi nehézségeken való felülemelkedés, a lelki hazaérkezés ünnepe. A pillanat, amikor kilépsz a komfortzónádból, hogy olyan élményekkel gazdagodj, amikről előtte még csak nem is hallottál.

Tarts velünk a lélek nyelvén át az ősi Indiába!

Június 29-én, szombaton 25. alkalommal került megrendezésre a Szekérfesztivál Budapesten. A fesztivál nemcsak a kultúra követőinek szól, hanem mindenki számára nyitott, bárki részt vehet rajta vallási elköteleződéstől függetlenül. Ez az egyik legnagyobb és legismertebb indiai tematikájú szabadtéri fesztivál hazánkban. A délelőtti szekérhúzást estig tartó India Fesztivál követi majd a Városligetben, amely jó alkalom arra, hogy bepillantást nyerjünk a kultúra különlegességeibe, felidézzük a mesés Kelet atmoszféráját.

Az ősi Indiában nem ismerték a nyaralás fogalmát, nem kellett az embereknek feltöltődniük, mivel nem voltak lemerülve. El tudsz képzelni egy ilyen világot? Összhangban éltek a természettel, minden nap időt szántak a lelki gyakorlataikra, a meditációra és a lélek ápolására. Évente egyszer egy gigantikus fesztivál kíséretében lementek a tengerhez, majd néhány hét után visszatértek szülővárosukba. Talán nem tudod, de ez volt a világ legősibb fesztiválja, és ez még ma is él.

A Szekérfesztivál a Ratha-yātrā nevű ősi hagyományt eleveníti fel évről évre, amely során Kṛṣṇa (Isten) egy különleges formája, az Univerzum Ura, akit Jagannāthanak (Dzsagannáth) hívnak utazik a szekéren, végig a városon, ének, zene és tánc kíséretében. Ilyen módon Isten az emberek közé látogat, és találkozik szeretett híveivel. Jagannātha formája a boldogság és a szeretet legősibb szimbóluma: nagy mosolygó arca az ősi indiai történet szerint a lelkek, a teremtett élőlények iránti szeretetének eksztázisába merül. A szekér húzása azt a törekvést szimbolizálja, ahogy az emberek szeretnének visszatérni Istenhez, a lelki világba, maguk mögött hagyva a materiális világ küzdelmekkel teli hétköznapjait, vagyis ez a hazatérés, a megérkezés ünnepe. A több ezer éves tradíció az indiai Puri városából származik. Itt több millió ember vesz részt az ünnepségen, amelyhez speciális énekek, dallamok, édességek, csemegék is tartoznak. A hagyomány szerint a szekér húzása, a részvétel, a közös éneklés, vagy ha apró ajándékokat viszünk a szekéren utazó Istenségnek (pl. gyümölcsöt, magvakat, virágot), jó szerencsével ajándékozza meg a résztvevőket, és megszabadítja az embert korábbi életének negatív hatásaitól, karmájától.

Szekérfesztivál gyönyörű szimbóluma annak, hogy bár mi, emberek a hétköznapok káoszában megfeledkezünk a szeretet forrásáról, Istenről, Ő valójában sohasem felejt el minket.

A fesztiválszekér több európai országon keresztül vándorol, Budapestre is angliai, cseh és lengyel helyszínek érintésével érkezik. Hétről hétre más városban rendezik meg az ünnepet, és amerre csak a szekér halad, a fesztiválhangulat és a jókedv garantált.

Az idei fesztivál mottója: “egyszerűen boldogan”. Naponta olvashatunk arról, hogy a klímaváltozás hatalmas méreteket öltött, és Földünk számos régiójában komoly problémát okoznak az ebből fakadó természeti katasztrófák, rengeteg szenvedést okozva embertársainknak. Az a felgyorsult, városias és fogyasztói életmód vezetett ide, amelytől mégis nap mint nap a boldogságunkat reméljük. Az őrült élvezethajszolásnak azonban ritkán van eredménye. Szinte minden krisnás programon, beszélgetésen, előadáson kiderül, hogy az emberek túlhajtják, túldolgozzák magukat, olyan anyagi célokat kergetnek, amelyek elveszik értékes idejüket, függőségekkel, mentális és lelki problémákkal küzdenek, és a megszerzett anyagi javak csak elvétve teszik őket boldoggá. A boldogság megéléséhez sokszor éppen az egyszerűségre van szükség. A természetközeli életmód, az, hogy a testi örömök felett elsősorban a lelki, spirituális igényeinkre fordítunk figyelmet, a biztos receptje annak, hogy elégedettek legyünk! A tánc, az énekszó, a zene, az imádság, a belső önvaló megismerése, a közös étkezések, a nevetés, az együtt töltött minőségi idő, a közösség ereje és hogy magasabb lelki tartalommal is megtöltjük életünket, ezek a minden kultúrában egyetemes módon felellhető boldogságreceptek, amelyek hosszú élettel ajándékozzák meg az embert. De miért is feledkeztünk meg róla? A 2019-es Szekérfesztivál üzenete ezért az, hogy ne gondolkodd túl, ne agyalj, a boldogság jár mindenkinek. Csak kapcsolj ki, és add át magad a spirituális tapasztalatnak!

Az ingyenes fesztivál által megismerheted az eredeti, érintetlen védikus-indiai kultúra szépségeit és tanításait. A Védák ugyanis korunk emberének és a Föld minden lakójának egyaránt hasznos bölcsességet képviselnek.

Az ősi India tudáskincsét tartalmazó Védák könyvei részletesen feltárják, hogy az ember hogyan lehet sikeres, hogyan vezesse úgy az életét, hogy az teljes legyen, és boldogsághoz vezessen. Ha magunkba innánk ezt a tudást, erre egyik lehetőségünk a jóga, amely testi és lelki szinten egyaránt hat. A jóga kifejezés már önmagában is “összekapcsolódást” jelent. A másik a mantra, amivel az elmét hangolni lehet, egy hangszerhez hasonlóan. Vagyis ami a zavarodott, rohanó állapotban is a tiszta döntések szemüvegét adja neked.

A rendezvényen ezért kiemelt jelentőséget kap majd a legfontosabb indiai jógaszentírás, a Bhagavad-gītā is. Továbbá kiváló alternatívát kínál a káros szenvedélyektől mentes, vidám kikapcsolódásra.

Forrás: szekerfesztival.krisna.hu