Home FRISS HÍREINK Szennyező szenek – Miért fontos a teljes szénkivezetés?
Szennyező szenek – Miért fontos a teljes szénkivezetés?

Szennyező szenek – Miért fontos a teljes szénkivezetés?

2

Környezetvédő szervezetek sürgetik a magyar kormányt, hogy most köteleződjön el a teljes szénkivezetés mellett

Az éghajlatvédelem nemcsak környezeti, de társadalmi ügy is. A Magyar Természetvédők Szövetsége ezért ‘A szénkivezetés hősei’ című hiánypótló kiadványában (1) bemutatja, hogyan élik meg a közép- és kelet-európai, köztük a borsodi szénrégióban a lakosok a szénkivezetés kihívásait, hogyan vesznek aktívan részt benne a helyi közösségek. Az MTVSZ Visegrádi partnereivel együtt egyúttal petíciót (2) indított, amelynek célja, hogy Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia tegye meg a szükséges lépéseket az energiatakarékos, megújuló alapú gazdaság felé való energiaátmenetért és már most köteleződjön el a szénkivezetés és a 2050-es Európai Uniós karbonsemlegesség mellett.

A szénkivezetés, azaz a szénalapú áram- és hőtermelés, lakossági széntüzelés és a kapcsolódó szénbányászat fokozatos leállítása, a tiszta gazdaságra való átállás elkerülhetetlen és gazdaságilag is indokolt régiónkban és az uniós tagállamokban. Szlovákia már elkötelezte magát, hogy az energiaszektorából kivezeti a szenet 2030-ra és régiós szénkivezetési tervet készít a szénrégiója közösségei aktív részvételével. Magyarország bejelentette, hogy 2030-ra befejezi a szén használatát az áramtermelésben. A lengyel, cseh és magyar kormányzat, az Uniós tagállamok túlnyomó többségével szemben blokkolta és továbbra is akadályozza az EU 2050-ig elérendő karbonsemlegességi (nettó zéró kibocsátási) célkitűzésének elfogadását. E cél elfogadásáról 2019 decemberében újra tárgyal az Európai Tanács.

“A szénkivezetésre egyértelmű elköteleződést, bejelentést várunk a magyar kormánytól, melynek hivatalos célkitűzésként meg is kell jelennie a Nemzeti Energia- és Klímatervben, a szükséges intézkedésekkel együtt. Ráadásul az erőművi hőtermelésből és a lakossági fűtésből is szükséges szénkivezetés, nemcsak az áramtermelésből. Szlovákia példája mutatja, hogy hatékony intézkedésekkel 2030-nál hamarabb meg lehetne valósítani a szénkivezetést; közös érdekünk, hogy a széntüzelés ne szennyezhessen tovább és ne károsítsa az egészségünket még több mint egy évtizedig.” – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat és energia csoportvezetője.

“A független szénbemérés eredményei egyértelműen mutatják, hogy a lakosság számára napjainkban árusított gyenge minőségű Sajó-völgyi szénféleségek egészség- és környezetkárosítóak. Ez is alátámasztja, hogy a lakossági fűtésből sürgősen ki kell vezetni a szenet, segíteni kell a tisztább fűtési módokra való átváltást. Indokolt egy támogatási alap létrehozása a hatékonyabb szigeteléshez és hatékonyabb tüzelőberendezések vásárlása érdekében, súlyozottan a hátrányos helyzetű, energiaszegénységben élő csoportok számára (utóbbiban akár 80%-os támogatással).” – monda F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke.

“A kiadványunkban olvasható cseh és szlovák eset mutatja, hogy a szénrégiók társadalmilag igazságos gazdasági átmenete, szerkezetváltása lehetséges, ha a szénrégió lakosai, önkormányzatai közösségbe szerveződnek és a kormányzat érdemben bevonja őket a régiós tervezésbe. Ebben sajnos még csak az út elején tartunk itthon, ill. az észak-magyarországi szénrégióban, partnereinkkel ennek erősítésén dolgozik a Magyar Természetvédők Szövetsége. A folyamatban segít, hogy az EU ehhez platformot (EU Platform for Coal Regions in Transition, azaz Uniós Szénrégiók Átmenetének Platformja) és támogatást (Just Transition Fund) biztosít. Először tervekkel kell előállni, mert csak az alapján kaphatnak uniós támogatást – a passzív pénzvárás nem működik.” – foglalta össze Botár Alexa.

a_szenkivezetes_hosei_magyar_online

A szénbemérés eredményei:
https://www.facebook.com/zoldkapcsolat/photos/a.553576221333763/2688306274527403/?type=3&theater

További információ:
Botár Alexa, éghajlat és energia csoportvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége, mobil: 70/340-8997, alexa@mtvsz.hu
F. Nagy Zsuzsanna, Zöld Kapcsolat Egyesület, elnök, mobil: 70/6002852, info@zoldkapcsolat.hu

Forrás: Magyar Természetvédők Szövetsége, fotó: pixabay

 

Comment(2)

 1. A szén, a nagy ellenség!!!!! Európa és a négyek nem találják a megoldást, akkor nincs más, meg kell szüntetni a szenet!!!!! Ilyen egyszerű!!!!!
  Mégsem ilyen egyszerű??? Ezt azok javasolják akik még életükben nem FŰTÖTTEK, nem is értik mi az!!!!
  Jó volna, ha kicsit visszaemlékeznének, általános iskolai tanulmányaikra, a városi gázra, mert volt ilyen, a konyhákban, ezen a gázon főztek, normális használat mellett nem volt baj!!!! Jött a földgáz, olcsó volt mindent ehhez illesztettek, főzést, fűtést és hosszú beruházások után, felment az ár és a mérgezések száma is, valamint a robbanások is!!!! A GÁZ a hibás,vagy a berendezések, amik már csúcsra fejlődtek, de még mindég a fejlődés útját járják!!!! Van még a FA, ami több káros anyagot bocsát ki mint a szén,
  szabályozhatatlan égésével, drága beruházással!!!! Nap, hold, föld, szél energiái csodálatosak, már csak néhány problémát kell megoldani, a megtermelt energiák tárolását, mert vagy tárolni, vagy azonnal elhasználni kell!!!!!!
  EZT oldotta meg a szén!!!! Ezer évek energiáját tárolja, minden káros következmény nélkül!!!! Hogy nem tudjuk hasznosítani, az nem a szén hibája! Elégetjük, szennyezzük a környezetet, pocsékoljuk az energiáját!
  Trump elnök magas díjat tűzött ki, aki megoldja, hogy ne mérgezzen a tüzelés és csökkenjen a CO2.
  A dolog egyszerű, (7-es anyag!!!), a szenet izzáson tartjuk, a CO-t, azonnal elégetjük, pontosan annyit amennyi kell, ezt egyszerűen oxigénnel, levegővel, szabályozhatjuk, anélkül hogy szennyeznénk környezetünket!!!! Hogy ezt a környezetvédők miért nem értik(???), vagy nem akarják érteni(???)!!
  Más a levegő és más, a lobbi-érdek!!!!
  Rendben van, szűnjön meg a szén, És az É L E T (???)!!!!!!!

 2. “Miért fontos a teljes szénkivezetés?” Én ilyet nem írtam, tudom a főcím ez, én ilyen lehetetlen dolgot nem írnék, bár megjegyzem, hasonló szellemi színvonalon kísérletezők, már megpróbálták kivonni a NITROGÉNT, hogy NOx ne keletkezzen, az akció olyan sikeres volt, hogy lebontották az erőművet!!!!!!
  A másik kísérletező, a CO2-re mért csapást, vagy inkább önmagára, mert a vállalkozás sokkal többe került, mint amennyit árt a CO2.
  Valójában a CO2 árt, vagy más el nem égett szénszemcsék, vagy mérgező gázok, amik a természetben eddig nem fordultak elő!!!! Ezen logika alapján az OXIGÉNT is meglehetne szüntetni, bár azt már csak tudja valaki, mennyire fontos!!!!! Ha mégsem, mert a nap akkor is melegít, ha nincs oxigén, akkor meg csak a helyet foglalja!!!, Sőt, ne felejtsük el az égéshez szükség van rá, bár ha nem lenne, nem égne le annyi ház!!!!
  Talán a környezetvédőknek, meg kellene tanulni, nem beleavatkozni a természet rendjébe, vagy Ők már azt
  is tudják, egy új égitesten úgyis mások lesznek a feltételek, jobb ha szokjuk!!!!

SZÓLJON HOZZÁ

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük