Home FRISS HÍREINK Újabb világörökségi helyszínnel gazdagodhat Kárpátalja
Újabb világörökségi helyszínnel gazdagodhat Kárpátalja

Újabb világörökségi helyszínnel gazdagodhat Kárpátalja

0

Ungvár Város Önkormányzat azt szeretné elérni, hogy világörökségi helyszínné nyilvánítsák Ungvár híres negyedét, az úgynevezett Kis-Galagót

A csehszlovák korszak idején épült kerület – a történelmi városnegyed mellett – Ungvár arculatának meghatározó részét képezi. A város peremrészén kiépült Kis-Galagóban nemcsak a hivatali épületek kaptak helyet az 1930-as években, hanem a cseh tisztviselők lakóházai is. A negyed legmonumentálisabb épülete a kormányzósági palota, amelyben ma a megyei tanács, illetve a megyei közigazgatási hivatal működik. A Kis-Galagóban található, a konstruktivizmus jegyeit magán viselő épületek állaga folyamatosan romlik, a független Ukrajna fennállása óta semmilyen felújítást nem végeztek a városnegyedben. A világörökségi helyszínné nyilvánítás kapcsán remélhetőleg legalább a javarészt magántulajdonban lévő épületek külső burkolatát felújítják. A világörökségi helyszínné nyilvánítást mindenesetre több éves előkészítő munka előzi meg, melynek első fázisát 2019 és 2020 között végzik majd az illetékes hatóságok.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő ukrajnai helyszínek között jelenleg két kárpátaljai vonatkozású található. Közel 3 évig tartó közös munka eredményeként 2013-ban összesen 16, Lengyelország, illetve Ukrajna területén található fatemplommal együtt két kárpátaljai is felkerült a listára. A kulturális és természeti értékek védelme kiemelten aktuális kérdés ma Kárpátalján. Rengeteg az olyan komoly történelmi, kulturális vagy éppen természeti jelentőséggel bíró objektum a vidéken, ami rekonstrukcióra, védelemre szorul. Folyamatosan napirenden van – elsősorban magyarországi és eu-s források bevonásával – az ungvári vár rekonstrukciójának kérdése, a ma filharmóniaként működő egykori zsinagóga épületének felújítása, a Bazil-rendi monostor vagy a Gyöngyösi-kúria megmentése.

A Kárpátok Európa egyik legnagyobb biológiai változatossággal rendelkező területe. Európai viszonylatban is jelentős számú természetvédelmi terület található a megyében. 2007-ben természeti világörökségi helyszínné nyilvánították a Kárpátokban, a Kárpáti Bioszféra Rezervátum és az Ungi Nemzeti Természetvédelmi Park területén (Csornohora, Kuzij, Máramaros, Ung, Szvidovec, Uglja–Széleslonka), illetve Szlovákiában található ősbükkösöket. 2011-ben és 2017-ben tovább bővítették a már Európa számos országára kiterjedő világörökségi helyszínt, melynek kapcsán újabb területek kerültek fokozott védelem alá Kárpátalján az Elvarázsolt Vidék és a Szinevér Nemzeti Természetvédelmi Parkokban.

Forrás: turizmus.com, Ungvár központjának látképe az Ung felől, wikipédia

SZÓLJON HOZZÁ

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük